To Produktsortiment

Gladiolus callianthus

Familj: Iridaceae Folklig benämning: Doftlilja

Ursprung: Abessinien/Etiopien

Blomfärg: vit

Blomningsperiod: Juli–oktober

Genomsnittlig växthöjd: 60–90 cm

Planteringsdjup till lökens bas: 10 cm

Avstånd mellan lökar: 15 cm

Typ av lök: rotknöl

Ljuskrav: kräver solig plats (eftermiddagssol)

Användningsområden: kantrabatter, behållare.

Historik

Acidanthera trivs i soliga kantrabatter. Den här gladiolväxten har 60 cm långa svärdformade blad och producerar cirka 10 blommor under sensommaren eller hösten. Blomman har en stjärnliknande form och i mitten finns en framträdande lila fläck. De har också en tilltalande doft. De sex blombladens bas är lila och bildar det mörka ”hjärtat”. Acidanthera härstammar från östafrikanska berg, mellan 1 200 och 2 500 meter höga, och finns huvudsakligen i gräsbevuxna områden och bland hala klippor.

Kombination

Fördelen med Acidanthera är att den blommar efter de andra sommarblommande lökarna. Acidanthera kräver en väldränerad jord och en varm plats i trädgården. När rotknölar förvaras i dagsljus (på vintern) blir de gröna (men det påverkar inte ordentlig tillväxt). Om du förvarar dem mörkt förblir de vita.

Många perenna växter är särskilt bra i kombination med Acidanthera i kantrabatten. Särskilt värda att nämna är de blå sorterna bland Aster Dumosus-hybriderna, Aster novii-belgii och Aster amellus. Andra lämpliga växter omfattar senblommande arter och sorter av blå Aconitum, Salvia nemorosa, Acenthus mollis och de blå Tradescantia-sorterna.

Acidanthera planteras ibland i krukor. Inom det här användningsområdet kan de kombineras med blå lobelior, Scaevola aemula och kompletteras med Helichrysum petiolare med grå blad. Placera krukan på en ordentligt skyddad plats.

Dela den här sidan :
To Produktsortiment