Hurra, det är dags för sommarlökar!

Om du tycker om att ha (många) blommor i trädgården ska du gå loss på sommarlökar. Dessa trädgårdsjuveler är kronan på de blommande verken i din gröna oas.

En fantastisk färguppvisning

Sommarlökar är sommarblommande lökar eller knölar som du planterar på våren. De blommar på sommaren och i början av hösten. Det finns ett otroligt varierat utbud av unika blommor, i de mest enastående formerna och storlekarna. De har alla en sak gemensamt: De ser spektakulära ut och är därför pricken över i:et i din trädgård.

Sortiment

De mest kända sommarlökarna är liljor (Lilium), dahlior (Dahlia), munkhättor (Kalla), sabelliljor (Gladiolus), afrikanska liljor (Agapanthus) och begonior (Begonia). De mindre kända varianterna, till exempel kannalilja (Kanna), spindellilja (Hymenocallis) och tigerblomma (Tigridia), är minst lika vackra. Välj de som gör dig glad och som passar i din trädgård.

Plantering

Du kan plantera sommarlökar tillsammans i grupper eller enskilt mellan andra växter. Kontrollera avstånd och höjder på förpackningen. Liljor behöver till exempel mindre utrymme än dahlior. Är du redo att börja plantera? Här är några tips:

  1. Välj rätt tid. Du kan börja plantera sommarlökar i april när risken för frost är över. Ibland hänger frosten kvar. I så fall måste du helt enkelt vänta, eftersom sommarlökar inte tål frost.
  2. Gräv ett planteringshål som är dubbelt så djupt som löken/knölen. Begonior och dahlior utgör dock ett undantag. De ska planteras precis under ytan eftersom de behöver mer värme från solen.
  3. Placera försiktigt sommarlökarna i jorden utan att trycka ner dem.
  4. Täck dina sommarlökar med den utgrävda jorden. Vattna dem ordentligt genast efter planteringen för att hjälpa dem att snabbt bilda rötter.
  5. Om det råkar vara en torr vår ska du hålla jorden i trädgården fuktig.