Allium är årets blomsterlök 2023

Allium har utsetts till årets blomsterlök 2023. Och av goda skäl! Den här majestätiska och imponerande blomman passar utmärkt ihop med andra lökar och perenner i trädgården. Dessutom är alliumblommor omtyckta av bin och fjärilar. De är inte bara vackra, utan främjar även den biologiska mångfalden.

Från liten till stor

En sak är säker: Allium är här för att stanna. Allium aflatunense, med sina stora, runda, lila blommor på höga stjälkar, och den storväxta Allium giganteum är två sorter som utmärker sig i trädgården. Förutom de välkända sorterna finns det många andra sorters allium i olika färger och storlekar. Nyanserna varierar från lila och rosa till vita och till och med gula. Beroende på sort, kan allium bli alltifrån 15 cm till över 150 cm hög. Om du är ute efter en något lägre sort till balkongen eller uteplatsen kan du välja de lågväxande Allium karataviense, Allium cristophii eller Allium schubertii. Även formen på blommorna skiljer sig mycket åt mellan olika alliumsorter: från 3 cm till cirka 30 cm. Det finns med andra ord en allium för alla.

Kombinationer

Bäst resultat får du om du kombinerar allium med perenner och andra vårlökar. Det är ett bra sätt att dölja bladen, som inte är den vackraste delen på växten. Höga sorter ser ståtliga ut när de växer högt över de andra växterna i rabatten. De klotformade blommorna kontrasterar perfekt med perenner. Allium blommar lite senare på våren (från april till juli), vilket gör dem till en perfekt övergångsväxt mellan vårblommande lökar och sommarrabattens blommor.

Plantering

Plantera alliumlökar från oktober till december på en solig plats och i väldränerad jord. Vissa sorter tål även halvskugga. Eftersom allium inte trivs med blöta rötter är det en bra idé att blanda ner grov sand i jorden innan du planterar dem. Plantera lökarna dubbelt så djupt som lökens höjd och med ett mellanrum på cirka 10–15 cm (lökstorlek <8 cm) till 50 cm (lökstorlek > 8 cm). Efter blomningen kan alliumlökarna ligga kvar i marken, men tänk på att blommorna blir lite mindre för varje år. De vissna alliumblommorna är även dekorativa på hösten och vintern, efter att de har blommat ut.

Om du föredrar att plantera om dem året därpå ska du klippa av vissna blommor för att se till att all energi går till löken istället för till frökapslarna. Ta upp lökarna ur jorden före vintern och förvara dem på en torr och mörk plats, i en papperspåse eller kartong, i en temperatur på cirka 20 grader.

Nektarrika blommor gynnar den biologiska mångfalden

Alliumblommor är fulla med nektar! Eftersom insekter, fjärilar och bin älskar nektar, främjar allium den biologiska mångfalden. Visste du att den lökliknande alliumblomman faktiskt består av en massa små blommor? Insekter älskar nektarn som finns i de här små blommorna. När de äter pollinerar de även andra växter som i sin tur kan reproducera sig. Med andra ord är blommor, bin, fjärilar och andra insekter i trädgården oerhört viktiga för naturen!