Asiatisk lilja: årets sommarlök 2024

Den asiatiska liljan har krönts till årets sommarlök. Innan användes denna exotiska skönhet mest i buketter, men nu dyker den upp allt oftare i trädgårdar. Med sina stora trumpetformade blommor i många olika färger drar de verkligen blickarna till sig.

Riktiga konstverk

Av alla liljor är asiatiska liljor bland de första att blomma på sommaren. De är otroligt starka och växer lätt. Vissa blir 30 centimeter höga, medan andra kan bli så höga som 1,5 meter. Det finns massvis med olika blomfärger att välja mellan: från krämigt vita till mörklila och från blekrosa till ljusorange. Det finns även flerfärgade sorter och sorter med glada fläckar – riktiga konstverk! De flesta asiatiska liljor saknar doft. Nya sorter dyker upp hela tiden, ibland rentav med dubbla eller pollenfria blommor!

Svala fötter

Asiatiska liljor är inhemska i Asien och Europa och är mycket tåliga: de klarar frost upp till -25 °C. Plantera lökarna på hösten eller våren när det inte är minusgrader, på en plats som får minst sex timmars solsken. Marken ska vara väldränerad. Plantera lökarna dubbelt så djupt som de är höga (cirka 15 cm djupt) med spetsen vänd uppåt. Fyll planteringshålet med jord och tryck till det försiktigt. Liljor gillar att hålla fötterna svala, så lägg ett lager med flera centimeter bark, löv eller halm till exempel (komposttäckning), eller plantera lökarna mellan andra växter. Vattna krukan efter planteringen.

Tips

  • Plantera lavendel eller ringblommor bredvid liljorna. Skadliga insekter gillar inte doften av lavendel, och ringblommor lockar till sig nyttiga insekter.
  • Plantera asiatiska liljor i krukor eller behållare där överflödigt vatten kan rinna ut. Särskilt dvärgvarianterna ska gärna planteras i krukor.
  • Prova att skära av en blomstjälk och sätt den i en vas eller ge den till någon. En blomma från din egen trädgård – kan det finnas något bättre?

 Lilium Tiny Invader Lilium Tiny Todd Lilium Orange Art