Glädje på balkongen med blomsterlökar

Om du alltid blir glad när de första gröna skotten dyker upp efter vintern, varför inte sätta några blomsterlökar i en fin planteringslåda eller kruka? Det framkallar verkligen vårkänslor på balkongen eller altanen. Plantera dem på hösten och ställ eller häng dem nära ett fönster. Innan du vet ordet av har våren gjort entré!

Massor av olika lökar i en kruka

Lökarna som du planterar på hösten blommar på våren. Några börjar gärna blomma redan mot slutet av vintern, exempelvis krokusar och snödroppar. Lite senare dyker även pärlhyacinter (blå och vita), påskliljor, hyacinter och tulpaner upp.

Plantera lökar i en kruka

Innan du planterar lökar i en kruka eller behållare ska du se till att vattnet kan rinna undan ordentligt, annars ruttnar lökarna. Gör ett eller flera hål i botten på krukan och lägg krukskärvor i botten följt av ett lager lecakulor. Avsluta med ett lager planteringsjord. Plantera lökarna tätt ihop men utan att de nuddar varandra. Täck sedan lökarna med ett lager planteringsjord och vattna lökarna efter planteringen. På det här sättet skapar du riktig vårglädje på balkongen.

Tips

  1. När du har planterat lökarna kan du sätta några trevliga höstblommor såsom ljung eller penséer ovanpå dem. Det är ett utmärkt sätt att se till att balkongen är färgglad och trivsam från höst till vår.
  2. Vattna lökarna så fort de börjar komma upp efter vintern för att främja en riklig blomning.