Blomsterlökar: Skönheter i vinterdvala

Om du vill ha en trädgård fylld med blommor på våren måste du plantera lökar och knölar på hösten. För när de vilar under jorden under vintermånaderna gör de sig redo för att glänsa på våren.

Skönhetssömn

Vårblommande lökar behöver en kall säsong för att kunna blomma på våren. Och just därför ska du plantera dem på hösten före den första frosten, antingen i trädgården eller i behållare och krukor. När du planterar lökarna på hösten får de gott om tid att bilda starka rötter och göra sig redo för att verkligen blomstra på våren.

En färgsprakande vår

Du kan plantera lökar i grupper eller i slumpmässiga mönster för att skapa ett naturligt intryck i trädgården. För att uppnå denna effekt ska du välja olika typer av lökar och planlöst sprida ut dem i trädgården. Plantera lökarna i jorden, var de än hamnar. Den väntande explosionen av blommor på våren kommer definitivt att fånga folks uppmärksamhet.

Lite bättre för varje år

Blomsterlökar som kommer tillbaka år efter år kallas för förvildade lökar. Lämna dem helt enkelt i jorden efter blomningen. De kommer att blomma på nytt följande år, och kanske till och med föröka sig. Om du vill ha förvildade lökar i trädgården ska du hålla utkik efter dem i butiken. Det brukar finnas information om detta på förpackningen.

Så här förvarar du dina kommande skönheter

Alla lökar kan inte lämnas kvar i jorden. Men om du vill njuta av lökarna igen nästa år ska du skära bort de vissna blommorna. När även stjälken och bladen har dött plockar du upp lökarna från jorden och lägger dem i en kartong. Innan du ställer undan dem för förvaring måste du ta bort de gamla rötterna och det yttre lagret från lökarna, för att sedan placera dem på en mörk, torr och sval plats, till exempel i en källare. Använd tidningssidor för att skilja dem från varandra. Nu är du redo att plantera om lökarna på hösten och invänta nästa blomning den kommande våren.

Tips

  • Plantera en riktigt stor mängd lökar om du är ute efter ett hav av blommor i trädgården på våren.
  • Se till att du har blommor i trädgården under en lång tid genom att matcha lökarna utifrån deras blomningsperioder. Du kan växla mellan lökar som blommar tidigt, till exempel krokusar (januari/februari), och senblommande härligheter som alliumlökar (maj/juni).
  • Plantera lökarna dubbelt så djupt som de är höga, med spetsen riktad uppåt.