Planteringsfest för blomsterlökar

Nu är det snart den där tiden på året igen: tiden att plantera blomsterlökar. Om du gör planteringen till en rolig grej blir du klar på nolltid. Välj en fin dag med härlig höstsol och be någon att hjälpa till. Du kan göra planteringen till en riktig trädgårdsfest med din partner, grannarna och barnen. Se till att ni har lite godsaker och kaffe och te till hands och njut av den friska luften tillsammans.

Gör dig redo

Lökplanteringen börjar med att avgöra vilka lökar du vill plantera. Gillar du diskreta färger i två eller tre nyanser, eller föredrar du en vild blandning? Du kanske vill ge någon en lökplantering som en speciell gåva? Om du behöver idéer kan du hitta massor i trädgårdsmagasin och på sociala medier. När du har gjort ditt val är det dags att köpa lökarna på ett trädgårdscenter eller beställa dem online – och sedan väljer du en vacker och solig höstdag.

Att utforska naturen är också väldigt roligt och lärorikt för barn. Involvera dem i processen med att välja och låt dem plantera lökarna i någon rolig form eller i en kruka som de har målat själva.

Tips för plantering av blomsterlökar

  • Om du väljer en solig höstdag kan du fylla på med D-vitamin medan du arbetar. Det gör dig glad!
  • För en naturlig effekt på våren kan du prova att blanda saker genom att plantera olika lökar tillsammans i en stor planteringsbehållare eller skottkärra och sprida några lökar runt kanterna. Plantera dem sedan där de hamnar.
  • Kratta jorden för att luckra upp den där lökarna ska planteras.
  • Gör ett hål i jorden, ungefär tre gånger så djupt som lökens storlek.
  • Plantera blomsterlökar i hålet med de spetsiga sidorna uppåt.
  • Täck blomsterlökarna med jorden från det uppgrävda hålet.
  • Vattna omedelbart efter plantering så att lökarna vet att det är dags för rotning. Ju tidigare rötterna bildas, desto bättre kommer lökarna att klara frost.

Så du behöver inte ha ”gröna fingrar” för att kunna plantera lökar. Vem som helst kan göra det, ung som gammal!