Plocka blommor i din egen trädgård

Blomsterlökar ger dig en härlig vårkänsla som börjar tidigt på våren och varar hela sommaren. Även om mars och april ofta fortfarande är kalla och dystra börjar de första modiga lökarna blomma redan då. Tänk så roligt det skulle vara att kunna plocka några blommor från din egen trädgård och sätta i en vas! På så sätt kan du njuta av våren inomhus också!

En plockträdgård för alla

Naturligtvis vill du undvika kala fläckar i trädgården när du plockar blommor. Därför är det en bra idé att välja en liten del av trädgården på en halv kvadratmeter (eller större, om du vill) där du skapar din egen plockträdgård. Välj lökar som ger blommor med olika former, färger och blomningstider, så att du kan plocka blommor längre och alltid ha en blomstrande överraskning där hemma. Om du inte har plats för en plockträdgård planterar du bara några fler lökar på hösten än vad du vanligtvis gör. Ingen kommer att märka om du då och då nyper några blommor här och där.

Perfekt för att plocka

Naturligtvis är tulpanen välbekant som plockblomma, men du kan även överväga andra vårblommor som hyacinter, påskliljor, allium och blå (eller vita) pärlhyacinter. Om du väljer påskliljor ska du se till att inte placera dem direkt i en vas tillsammans med andra blommor. Det slem som påskliljorna utsöndrar direkt efter att ha blivit snittade är skadligt för andra blommor. Det är bäst att först placera påskliljorna i en egen vas i några timmar. De slutar att utsöndra slem efter några timmar och då kan du kan sätta dem i samma vas som de andra blommorna.

Plantering av vårlökar

Välj dina lökar på hösten och plantera dem före den första frosten. Du kan plantera dem i trädgården eller i behållare och krukor. Plantera lökarna tre gånger så djupt som de är höga.

Tips

Varför inte ge bort en blombukett från din egen plockträdgård? En rolig och originell present!