Blomsterlökar för bin och humlor

Öppna blommor

Med hjälp av blomsterlökar kan du uppleva våren tidigt tack vare insekter som surrar och flyger. Men vilka blomsterlökar passar bäst? En del lökar producerar mer mat för bina än andra. Pollen från vissa blommor är också lättare att komma åt än från andra. Försök alltid att välja något som ger mycket pollen och har öppna blommor. Det är också smart att sprida ut blomningstiderna så att bina kan kalasa flera månader i sträck. Här är ett urval av blomsterlökar som är kända för att producera mycket nektar och pollen:

 1. Pärlhyacint (Muscari)
 1. Vitsippa (Anemone nemerosa)
 2. Engelsk klockhyacint (Hyacinthoides non-scripta)
 3. Botaniska tulpaner (Tulipa)
 4. Honungslök (Netaroscordum siculum)
 5. Morgonstjärna (Ornithogalum umbellatum)
 6. Krokus (Crocus), botanisk och storblommande
 7. Balkansippa (Anemone blanda)
 8. Allium (Allium giganteum, moly och sphaerocephalon)
 9. Snödroppar (Galanthus)
 10. Vårstjärna (Chionodoxa luciliae och sardensis)
 11. Scilla (Scilla bifolia och siberica)
 12. Vintergäck (Eranthis)
 13. Sommarsnöklocka (Leucojum aestivum)

Rätt plats

När du har valt blomsterlökar och de är redo att planteras är det bäst att välja en plats i trädgården med humusrik jord och i halvskugga. Botaniska tulpaner är ett undantag eftersom de trivs med väldigt mycket solsken. Solsken bidrar till att pollen och nektar produceras. Blommor avger också en starkare doft i solen, så att bin och humlor hittar dem lättare. Områden runt träd eller platser där löv lämnas på vintern är perfekta platser eftersom fuktigheten hjälper till att bilda nya frön.

Nektar

Från tidig vår till sen höst lever bin och humlor på nektar. Nektar är en söt och sirapslik vätska med mycket socker. Du kan se nektar i mitten eller på utsidan av blomman. Det ser ut som vatten, men är klibbigt att ta på. Sockret i nektarn ger insekterna energin de behöver för att röra på sig. Förutom socker innehåller nektar även protein och vitaminer. Honungsbin samlar också nektar, men de använder den för att göra honung. Honungen som de tillverkar är en viktig matkälla för bikolonin.

Pollen

Honungsbin, vilda bin och humor samlar pollen från blommor, tillsammans med nektar. De använder pollen för att mata sina larver. Pollen skapas i blommans hanliga könsceller. Det ser ut som fint pulver. Alla blommor producerar olika färger på pollen – från gult till rött och ibland även lila, vitt och brunt. Oavsett färg innehåller allt pollen protein, fett och vitaminer. När bin samlar pollen pollinerar de samtidigt blommorna.

Intressanta fakta:

 • Om humlor inte kommer åt nektarn har de ett användbart extra vapen! De går då loss på blomman med hela sin vikt för att öppna den.
 • En del humlor, såsom den mörka jordhumlan, gör ett hål i sidan på blomman för att komma åt nektarn.
 • Bin och humlor föredrar vita, gula och blåa blommor.
 • Många blommor har fläckar och ränder. De fungerar som en skylt för våra små vänner, och visar budskapet: ”Här finns det nektar!”
 • Bin och humlor har särskilda pollenkorgar på sina bakben för att frakta pollen.
 • Hur mycket nektar en växt producerar varierar under dagen. Mängden styrs av fukt och solljus.

44986_aangepast.png 247919_aangepast.png

204998_aangepast.png

223433_aangepast.png