Blomsterlökar i trädgården ger vårblommor att plocka

Tidig blomning

När våren kommer frodas vårblommorna. Varför inte plantera dem i din egen trädgård? Det bästa med blomsterlökar är att de, till skillnad från andra blommor, börjar blomma tidigt på våren. Genom att plantera blomsterlökar i trädgården kommer du att kunna plocka in blommor under en lång period. Det finns flera olika blomsterlökar med robusta stjälkar som står bra i vas. Det bästa med att plocka egna blommor är att du kan välja dem som du gillar bäst.

Lämpliga lökväxter

Lökväxter är perfekta att plocka eftersom de ofta är stabila och praktfulla. Bra plocksorter kan delas in i hög- och lågväxande. Några exempel på höga sorter är iris (iris), stäpplilja (eremurus), påsklilja (narcissus), tulpan (tulipa), klocklilja (fritillaria persica) och allium. Låga sorter är pärlhyacint (muscari), hyacint (hyacinthus) och engelsk klockhyacint (hyacinthoides).

Tips:

  • Triumph-tulpaner, från den stora gruppen av tulpaner, passar särskilt bra för plockning. Förutom den typiska tulpanformen är de vackra och robusta stjälkarna en stor tillgång. Det gör att du kan njuta av tulpanerna under extra lång tid. Sorterna Prinses Irene och Leen van der Mark rekommenderas särskilt.
  • Om du tar hänsyn till de olika blomningstiderna kommer du att kunna plocka blommor i flera månader.

Plantering

Plantera blomsterlökarna på hösten om du vill plocka färgglada buketter på våren. Plantera dem tre gånger så djupt som löken är hög. Prova att kombinera växter i olika höjd och placera den kortaste längst fram och den längsta längst bak. Vårt bästa tips är att plantera tätt. Om du fyller hela blomsterrabatten med lökar får blommorna stöd av varandra och du kommer att kunna plocka mängder av dina favoritblommor.

23060_aangepast.jpg 88390_aangepast.jpg

221696_aangepast.jpg 220068_aangepast.jpg

204285_aangepast.jpg 243420_aangepast.jpg