Dahlia och andra sommarlökar: unika morsdagsgåvor

Dahlia: mest känd

Sommarlökar och knölar finns i regnbågens alla färger. Du hittar garanterat en som din mamma gillar. Du kan till och med köpa dem i roliga presentförpackningar i trädgårdscenter, hobbybutiker och webbutiker. Ett ännu bättre sätt att ge och få blomsterlökar och knölar! Dahlia är den mest kända sorten, men sabellilja, lilja, munkhätta, begonia, afrikansk lilja och rosenstav är också populära sommarlökar.

Planteringstips

Du gör planteringen till ett äventyr genom att göra den tillsammans. Särskilt barn älskar att packa upp lökarna och knölarna från förpackningen och hitta en plats för dem i trädgården. Sommarlökar och rotknölar ska planteras när frosten är över. På förpackningen finns mer information om den lämpligaste planteringsplatsen – de flesta av de här sorterna är riktiga soldyrkare. Du får också information om hur djupt och hur långt ifrån varandra lökarna behöver planteras. Blomsterlökar och knölar trivs också bra i krukor med hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna av. Om du använder en kruka går det bra att plantera lökarna närmare varandra. Vattna dem om du inte väntar dig mycket regn. De behöver vatten för att rötterna ska kunna växa.

Färgmånader

Lökarna och knölarna växer sedan på egen hand. Du behöver endast vattna under långa perioder av torka. Allt annat de behöver finns redan i löken. Beroende på sorten blommar de från juni till oktober. När det gäller blomning ligger dahlior i täten med en blomningsperiod från juli till den första frosten. Din morsdagsgåva kommer alltså garanterat att vara i flera månader!

Intressanta fakta

  • Att plocka bort vissna blommor, till exempel hos dahlior och munkhättor, gör blomningen ännu rikare.
  • Vissa sommarlökar och knölar kan också användas som snittblommor. Din mamma kanske vill plocka några dahlior och liljor och sätta dem i en vacker vas. Ett bra sätt att piffa upp hemmet eller trädgårdsbordet!

248800_aangepast.jpg 248822_aangepast.jpg

248851_aangepast.jpg 249067_aangepast.jpg

248748_aangepast.jpg