De glädjeskapande begoniornas återkomst till trädgården

Knölbegonior är plötsligt hippa och inne igen, oavsett om de planteras i krukor på uteplatser, på balkonger eller i kantrabatter. Det är föga förvånande eftersom deras otaliga blommor kan avnjutas i flera månader i alla möjliga glädjeskapande färger. Plantera knölarna efter den sista frosten för att kunna njuta av dem till sommaren!

Blomma och blad

Knölbegonior kommer i alla möjliga former och storlekar. Många nya varianter har utvecklats speciellt för trädgården. Från juni till den första nattfrosten stoltserar de oavbrutet med sina blommor i rött, orange, rosa, aprikos, gult och vitt. Med andra ord kommer du att få uppleva massor av färg under hela fem månader! Deras bladverk skapar också intresse med sina rundade och koniska former.

Klassificering

Knölbegonior delas in i arter för utplantering och hängande varianter, så kallade pendulas. Utplanteringsgruppen består av tre kategorier: dubbelblommande, småblommande och enkelblommande. Hängande begonior finns i storblommande och småblommande varianter med eleganta blommor som flödar nedåt. Plantera dem gärna i höga krukor och hängkorgar för att verkligen framhäva deras prakt.

Plantering och skötsel

 • Du kan köpa begonior på våren som en torr och platt knöl. Det är svårt att föreställa sig att en så pass stor växt kommer att spira ut ur denna lilla knöl.
 • Plantera dem efter att risken för nattfrost har passerat eftersom knölarna inte är särskilt tåliga (med ett fåtal undantag). De flesta begonior föredrar halvskugga. Läs förpackningen för mer information.
 • Håll ett planteringsavstånd på 25–30 centimeter och se till att den konvexa sidan är vänd nedåt vid planteringen. Det är möjligt att du redan kan se små skott på den ihåliga ovansidan. Om du är osäker kan du plantera knölen liggande på sidan.
 • Sprid ut ett tunt lager jord (1–2 centimeter).
 • Om du planterar i krukor ska du välja rymliga krukor med hål i botten. Placera några krukskärvor eller lecakulor längst ner i krukan och använd planteringsjord.
 • Vattna krukan efter planteringen.
 • Begonior har grunda rötter, så se till att det övre jordlagret inte torkar ut. Växten absorberar mycket vatten, särskilt när den är i full blom.
 • Vissna blommor faller av stjälken på egen hand. Det blir inte mycket enklare än så!

Hur fick begoniorna sitt namn?

Den franske munken Charles Plumier stötte på begonior i Västindien under sin första botaniska resa mellan 1689 och 1690. Han namngav växten efter Michel Bégon, som hade organiserat resan. På den tiden var Bégon marinförvaltare vid Rochefort, Frankrikes huvudhamn, varifrån fartyg avlöpte till nya länder.

Praktiska tips

 • Placera flera knölbegonior tillsammans för att skapa ett vackert hörn i trädgården eller på balkongen.
 • Du kan börja plantera knölarna inomhus redan i mars på en varm och ljus plats. Detta kallas för drivning av lökar. När risken för nattfrost har passerat kan du flytta dem utomhus.
 • Gräv upp knölarna från jorden innan den första nattfrosten inträffar. Om du förvarar dem på en sval och mörk plats kan du plantera om dem nästa år.