Den botaniska tulpanen

Dvärgtulpan

Botaniska tulpaner är små, späda tulpaner vilket också är varför de kallas för dvärgtulpaner. Förutom den korta längden känner du igen dem på de stjärnformade blommorna. En annan skillnad mot ”vanliga” tulpaner är att lökarna förökar sig under jorden. Det innebär att de fortsätter att producera nya lökar, så att du kan njuta av blomningen varje år. Många botaniska tulpaner är verkliga föregångare eftersom de blommar mycket tidigt. Visste du att de växer vilt på ön Kreta?

Biologisk mångfald

Tidigt på våren finns det inte så många blommor tillgängliga för insekter som fjärilar eller bin som behöver dem för mat. Men eftersom många botaniska tulpaner blommar tidigt och producerar en relativt stor mängd pollen och nektar som också är lättillgänglig för insekter har dem ett betydande värde för den biologiska mångfalden i trädgården. De här botaniska tulpanerna är enormt attraktiva för dessa små men viktiga insekter. De kommer att kasta sig över dem!

Plantering

Den bästa tiden att plantera botaniska tulpaner är under hösten, förutsatt att det inte är minusgrader. De är starka blommor som tål vind och väder. Dessa tulpaner kan du enkelt plantera var som helst i trädgården, men även i blomlådor och stenträdgårdar. Det viktigaste är att de får lite solljus. Plantera lökarna med spetsen uppåt. Lökar ska planteras på ett djup som är tre gånger lökens längd. Men eftersom botaniska tulpaner förökar sig går det bra att plantera dem lite djupare. Låt bladen dö på egen hand, vilket hjälper lökarna att bygga upp reserver inför det kommande året.

Lökvarianter

Botaniska tulpaner finns i alla färger förutom blå. Tulipa turkestanica och Tulipa tarda de mest kända varianterna med kräm- och vitfärgade blommor. Tulipa ”Lilac wonder” och Tulipa ”Lady Jane” har båda pastellfärgade blommor. Tulipa ”Toronto” och Tulipa ”sylvestris” rekommenderas för dem som gillar röda och gula tulpaner. Om du vill ha något ovanligt kan du välja den rödvita Tulipa ”Pinocchio” med vackra rödvita kronblad eller Tulipa ”acuminata” med graciösa smala kronblad.

207141_aangepast.png 206556_aangepast.png

225430_aangepast.png 36043_aangepast.png