En tropisk atmosfär med kannablommor: årets sommarlök

Vacker bakgrund

Bara kannans blad är spektakulära. De är ihoprullade som ungblad och vecklas sedan ut till breda blad i gröna och chokladbruna nyanser. De gröna bladen påminner om bananblad. Kannabladen är ofta brokiga. Med sitt exotiska utseende skapar de en vacker bakgrund för andra växter och blommor i trädgården.

Många olika varianter

De första blommorna på den här tropiska överraskningen dyker upp i juli. Fram till oktober tornar de upp sig ovanför bladen i rött, orange, gult, vitt och rosa. Vissa blommor är till och med flerfärgade – till exempel fläckiga eller med färgade kanter. Kannan finns i högre och kortare varianter och dvärgvarianter. 

Hur planterar man?

Kannaplantor har knöliga rhizomer – underjordiska stjälkar där de förvarar näringsreserver. De ska planteras i april eller maj, när jorden har värmts upp lite efter vintern. En kanna känner sig hemma både i kantrabatter och stora krukor. Välj en skyddad plats i sol eller halvskugga – ju mer sol, desto mer blommar den. Gräv ett grunt planteringshål på cirka 10 centimeter. Placera rhizomen med ”ögonen” (växtpunkterna) uppåt och täck sedan med jord och vatten.

Skötsel

Plantan kommer att växa på egen hand. Den slutliga höjden varierar mellan 50 centimeter och över 2 meter. En kanna behöver sällan stöd. Den tar dock gärna emot näring i form av ekologisk gödsel. Kannan fortsätter att producera nya blomknoppar om du beskär blommor som har vissnat. Grenar som lämnas på plats kommer att utveckla eleganta frökapslar. Grenar som dessa kan klippas av och sättas i vas.

Övervintring

Kannablomman kommer från Sydamerika. De övervintrar gärna utomhus i milt vinterväder. På hösten viker du ner blad som börjar dö och lägger på ett lager med halm vid behov. Gräv upp rhizomerna och förvara dem på en sval, frostfri plats om du låter dem övervintra uppe ur jorden. Följande vår kan du helt enkelt plantera om dem och starta cykeln igen.

Intressanta småfakta

  • Ordet ”kanna” kommer från grekiskan och betyder ”vass”. Kanna kallas ibland även för kannalilja, även om det inte är en lilja.
  • Kannablommorna har en egen familj, Cannaceae.
  • I Thailand är det en sed att ge en kannablomma i gåva på fars och mors dag.
  • I vissa länder används kannafrön för att göra radband.

23232_aangepast.jpg  223771_aangepast.jpg

41329_aangepast.jpg

88346_aangepast.jpg