Enkla dahlior utses till årets sommarlök

Glädje

Dahlior är oerhört populära tack vare deras otroligt fina blommor. De muntrar alltid upp! Det finns så många dahliavarianter att de delas in i tolv grupper. En av grupperna är den enkla dahlian – årets sommarlök! Blommorna har en enda rad kronblad med platta, upprätta kronblad i mitten. De är 40 till 60 cm höga.

Biologisk mångfald

Enkla dahlior lockar till sig en massa bin och fjärilar. Det är för att de har gott om pollen och nektar, så att de tillhandahåller mycket mat. Dessutom har de ”öppna hjärtan”. Det innebär att blommans mittpunkt är tydligt synlig och att bin och fjärilar lätt kan komma åt nektar och pollen. De producerar massor av blommor och blommar fram till den första frosten, så de är riktiga bi- och fjärilsmagneter!

Mångfald

Tack vare deras långa blomningstid, från juni till den första frosten, är dahlior fina i flera månader åt gången. Enkla dahlior finns i en mängd olika färger. Ibland har de till och med flera färger per blomma. Kronbladen har olika former. Vissa kronblad är breda och långa, medan andra är runda och korta. Vissa enkla dahlior har till och med krusiga kronblad. Det är helt upp till dig att välja en färg som passar in eller utmärker sig i din trädgård.

Bra att veta

  • Visste du att enkla dahlior lämpar sig särskilt för plantering i krukor? På så sätt kan du njuta av bi- och fjärilsmagneterna även om du inte har en trädgård.
  • Plantan fortsätter producera nya blommor om du beskär blommor som har vissnat. Med andra ord: Ju fler gamla blomknoppar du tar bort, desto fler får du tillbaka.

212886_aangepast.jpg

242467_aangepast.jpg 243801_aangepast.png

212941_aangepast.jpg