Hemtrevligt med Amaryllis

Dra dig tillbaka

På hösten drar vi oss gärna tillbaka till tryggheten i våra hem. Det fungerar allra bäst om du har en mysig och varm miljö dit du verkligen kan dra dig tillbaka från världen utanför. Amaryllisar skapar stämning på ett naturligt och fascinerande sätt. De bokstavligen förtrollar ditt hem med sin magiska tillväxt och sina vackra blommor.

Glada överraskningar

Den stora amaryllislöken ser spektakulär ut i sig själv och höjer dina förväntningar. I det här fallet kan du faktiskt döma boken efter omslaget! När den härliga löken börjar växa kommer du att imponeras av dess ständigt växande stjälk. Löken når sedan sitt klimax när de fantastiska blommorna slår ut.

Glittrande

Namnet Amaryllis kommer från det antika grekiska ordet ”amarusso” som betyder ”jag glittrar”. Hur passande är inte det? Det finns fler än sjuttio olika varianter. Den mest välkända färgen är röd, men blommorna kan även vara vita, orange, rosa eller krämfärgade. Vissa blommor är väldigt kraftfulla och stora, medan andra är känsliga och eleganta. Men förvandlingen från lök till blomma är lika fascinerande oavsett sort.

Skötsel

Ta del av följande tips om du vill njuta av din amaryllis så länge som möjligt:

  • Innan en amaryllis kan börja växa behöver du väcka den. För att göra det placerar du löken i en behållare som är fylld med ljummet vatten i en timme. Detta säkerställer att rötterna börjar växa.
  • Du kan plantera amaryllislöken i en kruka som är fylld med planteringsjord, lägga den i en grund skål eller placera den ovanför vatten.
  • Amaryllisar föredrar varma omgivningar. En rumstemperatur mellan 20 och 24 grader är perfekt.
  • Ge den tillräckligt med ljus. Om den inte får tillräckligt mycket kommer stjälkarna att växa sig för långa och behöva stöd.

Användbar information

  • Tillgången på amaryllisar är som bäst mellan november och april.
  • Så många som fyra till sex stora blommor kan växa på en enda stjälk. Ju större blomsterlöken är, desto fler blommor kommer den att ge.
  • Det officiella namnet på amaryllis är hippeastrum.

247772_aangepast.jpg 247820_aangepast.jpg

247824_aangepast.jpg 247813_aangepast.jpg