Hyacinten: en doftrik och färggrann prinsessa

Historia

Hyacinterna härstammar från östra Medelhavet, från centrala Turkiet till Libanon. Blomfärgen var ursprungligen blå och blomklasarna bestod av enkla blommor. På 1700-talet var förädlingen i full gång och nya varianter – bl.a. med dubbla blommor (multiflora) och i andra färger – introducerades på marknaden.

Doft och färger

I dag finns hyacinter i en rad olika färger, som rosa, röd, blå, lila, laxrosa, gul, svart och vit. Utöver de underbara färgerna är de också härligt väldoftande. Varje blomfärg har sin egen unika doft som du kan njuta av från mars till maj. Du kan blanda färgerna i trädgården eller använda en enda färg. Vad som än gör dig glad!

Plantering

Hyacinter ska planteras på hösten. Hitta en trevlig plats i solen eller halvskuggan där överflödigt vatten kan rinna av. Plantera dem i ojämnt antal för bästa resultat, i grupper om 3, 5, 7 osv. Plantera dem tre gånger så djupt som löken är hög. Hyacinter är känsliga för frost, så du måste ge dem tillräckligt med tid för att bilda rötter före frosten.

Frost

Om du bor i ett område med kraftig frost om vintern ska du plantera hyacintlökarna djupare och se till att lökarna täcks av minst 20 centimeter jord. Det är också en bra idé att täcka de planterade hyacinterna med lövtäckning eller trädgårdsgräs efteråt. När hyacintlökar har legat i marken och slagit rot under ett år är de mindre känsliga för frost.

En perennväxt

Hyacintlökar blommar år efter år. Det beror på att lökarna är perenna. Blomklasarna kommer att vara stora och fulla under det första året. Därefter är klasarna mindre fulla, men inte mindre vackra. Detta resulterar i att det ser mer naturligt ut. Visste du att de små blommorna på blomklasarna kallas ”blomspikar”?

Intressanta fakta:

  • Hyacinter är lämpliga för plockträdgårdar. Tänk vad underbart att ha hemodlade och hemplockade doftbomber som lyser upp ditt hem!
  • Hyacinthus är en symbol för frid och makt.
  • Om du vill åstadkomma en wow-effekt planterar du lökarna så nära varandra att de nästan rör vid varandra.
  • Hyacinter kan med fördel planteras i krukor. Välj krukor med ett hål i botten eller gör själv ett eller flera hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna av.
  • Visste du att du även kan odla hyacintlökar inomhus i glasburkar eller vaser? Det finns särskilda hyacintglas för detta som du fyller upp med vatten. Placera hyacintlöken ovanpå, precis ovanför vattnet.

27137_aangepast.png

217903_aangepast.png

214044_aangepast.png 215876_aangepast.png