Kanna_en exotisk blomma med överraskande blad

Symbolik

Kanna, med sina exotiska drag är verkligen en stämningshöjare. Med rötter i Sydamerika är detta knappast förvånande. Ordet ”kanna” kommer från grekiskan och betyder ”vass”. Den vackra blomman bär på en stor symbolrikedom den anses bland annat inge hopp och självförtroende.

Bladen

Kannaväxten är känd för sina imponerande blad och dess vackra strukturer. Ur den knölformiga jordstammen växer det stammar som de spiralformade bladen växer på. Bladen är gröna eller bronsfärgade och sträcker sig över en imponerande yta. Kannaväxtens stora blad ger variation och lekfullhet i samspelet med trädgårdens övriga växter och blommor.

Växande kraft

När kanna börjar växa slås du av den enorma växtkraften. Den kan bli mellan 50 centimeter till två eller tre meter hög. Trots sin reslighet behöver kannaväxten inte bindas, eftersom den är så robust. Se till att den får mycket näring i form av gödningsmedel. Kanna lagrar vatten i sina rotstockar och är därför värmetålig.

Plantering

Plantera kannaväxten på våren så snart den sista frosten dragit sig undan. Du kan plantera den i trädgården, men den trivs även bra i kruka. Däremot måste du se till att den får mycket sol. I halvskugga eller skugga gömmer den sina vackra, färgglada blommor för världen, och det vore väl synd? Ju mer sol den får, desto fler blommor kommer den att bjuda på.

Blommor

Solens ljus och värme gör att kannaväxten att växa så det knakar. Den tropiska växten erbjuder blommor i förvånansvärt många färger både gula, vita, orangea, laxrosa och röda. Kanna stoltserar med sina festliga blommor från juni och fram till den första frosten. Ta bort vissna och döda blommor så fortsätter kannaväxten att producera nya. Om du låter de gamla blommorna sitta kvar utvecklar växten i stället graciösa frökapslar.

221077_aangepast.png 11475_aangepast.png

23238_aangepast.png

243958_aangepast.png 212700_aangepast.png