Kombinera blomsterlökar

Färggranna månader som aldrig tar slut

Blomsterlökar livar upp trädgården med sprakande färger när resten av växterna fortfarande befinner sig i djup vinterdvala. Det roliga börjar så tidigt som i januari. Visste du att det dessutom finns varianter som fortsätter att blomma ända fram till försommaren? Med rätt kombination av blomsterlökar kan du sprida glädje med färger i din gröna oas under årets första sex månader.

Blomningsperiod

De mest kända vårblommande lökarna är tulpaner (Tulipa), påskliljor (Narcissus), krokusar (Crocus) och hyacinter (Hyacinthus). Men det finns många fler underbara arter med vackra blommor, såsom pärlhyacinter (Muscari), kungsängsliljor (Fritillaria meleagris), snödroppar (Galanthus) och allium. Ta en titt i kalendern om du vill veta mer om när de blommar.

schema.png

Kombinationer

De flesta blomsterlökar blommar i flera veckor. Så hur kan du se till att de olika blomningsperioderna överlappar varandra på ett tilltalande vis? Genom att välja rätt sorts kombinationer! Här kommer ett exempel på en sådan kombination: snödroppar (januari), krokusar (februari), botaniska påskliljor (mars), pärlhyacinter (april), tulpaner (april/maj) och allium (juni). Om du planterar dem nu så finns det inget mer du behöver göra än att njuta av dem när våren anländer.

Plantering

Att plantera blomsterlökar är ett bra sätt att avsluta trädgårdssäsongen – så varför inte göra det ordentligt. Se bara till att få lökarna i jorden innan den första frosten. Blomsterlökar behöver kyla för att kunna växa och blomma ordentligt. Plantering av blomsterlökar görs i tre steg:

  1. Gräv antingen ett hål för en stor grupp lökar eller hål för varje enskild lök. Tumregeln är att plantera löken tre gånger så djupt som den är hög.
  2. Placera blomsterlökarna i jorden med spetsarna riktade uppåt. Oroa dig inte om du inte är säker på vilken ände som är upp – även om du planterar dem upp och ned så kommer lökarna att både växa och blomma. Stora blomsterlökar bör planteras med ett mellanrum av sju till tjugo centimeter och små lökar med ett mellanrum av tre till sju centimeter.
  3. Täck lökarna med jord och vattna dem om jorden blir torr.

Tips

  • Det finns ett stort utbud av blomsterlökar. Läs alltid förpackningen för information om blomningsperioden så att du kan kombinera rätts sorts lökar.
  • Många vårblommande lökar föredrar en solig plats eller halvskugga. Läs informationen på förpackningen för att hitta rätt plats.
  • Blomsterlökar kan växa i nästan alla typer av jord, förutsatt att det inte är för blött. Undvik platser där vatten brukar samlas, till exempel vid foten av en kulle eller under stuprör.
  • Om du har en balkong eller en terrass kan du plantera lökarna i krukor med lasagnemetoden, vilket innebär att man planterar blomsterlökarna i lager. Placera senblommande lökar längst ner och de som blommar tidigt högst upp. Om du planterar lagren i rätt ordning så kommer de som blommor tidigt att dyka upp först, för att sedan följas av lökarna som blommar sent.

221966-aangepast.jpg 221969-aangepast.jpg 221978-aangepast.jpg

221980-aangepast.jpg 221981-aangepast.jpg 221982_aangepast.png

221985-aangepast.jpg 221991-aangepast.jpg 221997-aangepast.jpg