Krokusar och snödroppar ger färg under träd och buskar

Blomstrande

Snödroppar och krokusar växer ofta i skogsområden och runt gamla lantgårdar. Båda är förvildade lökar som blir vackra under lövfällande träd och buskar. De får mindre regn och ljus där under vintern på grund av de fallna löven. Blomsterlökar gillar att ha det så under den kalla årstiden. Det är därför de blommar rikligt och ymnigt på dessa platser. Efter blomningen får lökarna näring från bladen för att förbereda sig inför nästa säsong. Därför behöver bladverket tid att vissna ordentligt. När träden och buskarna återfår sina blad försvinner bladverket från snödropparna och krokusarna, och lökarna går in i en ny viloperiod. Bladen på träden och buskarna håller sedan lökarna svala under de varma sommarmånaderna.

Färgglad krokus

Krokusar ger trädgården en riktig färgexplosion i februari och mars. Dessa tidigt blommande färgbomber symboliserar våren och glädjen. Om du tittar närmare på dem kommer du att upptäcka att det finns några spektakulära varianter. Färgerna varierar från mycket djupa till glada pasteller. De populäraste varianterna är blå och lila, men det finns även vita, gula, syrenlila eller randiga krokusar. Både de roliga storblommande och de ömtåliga småblommande krokusarna är som små gåvor som växer upp ur jorden. Efter den första planteringen utvecklas en ständigt växande matta av blommor varje år tack vare förvildningsprocessen. Det är inte många blommor som blommar i februari under den långa kalla vintern, men krokusar är en av de första sorterna som börjar blomma vid den tidpunkten. De är en underbar källa till nektar och pollen. Detta gör dem till en favorit bland humlor, honungsbin och några ensamma bin. Så medan du njuter av dessa blommor hjälper du även dessa viktiga insekter.

Underbara snödroppar

Snödroppar (Galanthus) kommer mycket tidigt på vintern. Deras officiella namn är rätt fint: Galanthus. De visar upp sina klockformade vita blommor i januari och februari, de växer till och med ovanför snön. Kronbladen på snödroppar ser vita ut, men i själva verket är de färglösa. När du klämmer på ett kronblad blir det genomskinligt. Detta beror på att luftbubblorna som reflekterar ljuset då är borta. Snödroppar finns i flera varianter, inklusive med dubbla blommor, med gröna eller gula prickar eller markeringar på kronbladen, och med små eller stora blommor. Den ”vanliga” snödroppen kallas Galanthus nivalis. Om du planterar dem i trädgården kommer du att se dem öka i antal för varje år. Visste du att snödroppar kan producera värme, upp till 10 °C? Som ett resultat smälter snön runt dessa blommor. De sprider även en ljuvlig doft av honung. Doften kommer från insekter som samlar pollen från blommorna.

204286_aangepast.png

217292_aangepast.png

217380_aangepast.png 217126_aangepast.png