Kul med trädgård på balkongen eller altanen

Färg

På grund av pandemin har vi blivit mer beroende av vår egen livsmiljö. Nu när vi måste tillbringa så mycket tid hemma vill vi kunna njuta i så hög grad som möjligt. Inte undra på att trädgårdsodling har blivit en trend. Nej, du behöver faktiskt inte ha en trädgård för att odla! Balkongen eller altanen är en perfekt plats där du kan omge dig med grönska. Om du planterar blomsterlökar i krukor eller planteringskärl på hösten får du en färgsprakande balkong eller altan redan tidigt på våren.

Mysigt

Låt glada vårtecken som pärlhyacinter (muscari), hyacinter (hyacinthus), narcisser (narcissus) och tulpaner (tulipa) sprida glädje på balkongen eller altanen. Det är bara att införskaffa olika sorters krukor och planteringskärl till balkongen eller altanen. De behöver inte alls stå på golvet. Du kan skapa en lekfull yta utomhus med sköna sittplatser genom att använda upphöjda planteringskärl eller ställa krukor på borden.

Plantering

Blomsterlökar ska planteras på hösten innan frosten kommer. Vinterns kyla behövs för att de ska visa sin fulla potential. Se till att det finns hål i krukorna och/eller planteringskärlen, så att överflödigt vatten enkelt kan rinna ut.

  1. Om du lägger ett lager gamla krukskärvor, lecakulor eller grus längst ner i krukan får du en bra dränering.
  2. Sprid ut ett lager planteringsjord över krukskärvorna, lecakulorna eller gruset.
  3. Plantera blomsterlökarna i planteringsjorden. Du kan göra ett ännu starkare intryck genom att plantera dem tätt.
  4. Sprid ut ytterligare ett lager planteringsjord ovanpå blomsterlökarna och tryck till ordentligt.
  5. Avsluta med att vattna.
  6. Låt inte lökarna torka ut när de börjar växa på våren. Lagom med väta stimulerar tillväxt och blomning.

Trevligt att veta:

  • Har du hört talas om s.k. lasagneplantering i krukor och planteringskärl? Det är en metod där du planterar blomsterlökar i lager. Tack vare att ett lager i taget blommar har du blommor på balkongen eller altanen i flera veckor.
  • Om krukan eller kärlet står på en mycket blåsig plats kan du pröva med lägre blommor som krokus, blåstjärna (scilla), vårstjärna (chionodoxa), pärlhyacint (muscari) eller minipåskliljor (narcissus). Eftersom de inte växer sig lika höga är det mindre sannolikt att krukan blåser omkull.

224819_aangepast.jpg 225019_aangepast.jpg

225033_aangepast.jpg 225010_aangepast.jpg

225013_aangepast.jpg