Narcissernas underbara värld

Vårblommor

Narcisser (Narcissus) är riktiga vårblommor som piffar upp trädgården när andra växter, träd och buskar ännu inte har vaknat ur vinterdvalan. Narcissläktet består av många olika arter. De allra minsta blir inte mer än tio centimeter höga medan de största kan bli upp till sextio centimeter. Deras blomstorlek varierar lika mycket som deras höjd. Och låt dig inte luras – de förekommer inte bara i gult. Färgen på blommorna kan vara olika nyanser av vitt, gult eller orange. Så mycket variation!

Arter

Narcissläktet är enormt och består av ungefär trettiofem olika arter. Påskliljan, den storkroniga narcissen och den småkroniga narcissen är de mest kända arterna. Det stora antalet arter kan delas in i cirka 23 000 underarter och sorter. Det är så många att det börjar snurra i huvudet! För att få en tydligare bild av de olika formerna, färgerna och dofterna kan du läsa om de tolv huvudgrupperna här:

Narcissus bulbocodium

Denna till utseendet lite lustiga narciss kallas även för ”petticoat-narciss” och kännetecknas av relativt stora kronor och små kronblad. Blommorna tycks basunera ut musik non-stop till världen.

Cyklamennarciss

Denna narciss har kronblad som står upp lite. Och om du tittar noga kan du se att den vördnadsfullt böjer sin blomma en aning mot marken.

Dubbel narciss

Graciösa dubbla narcisser är dubbelt så roliga. De producerar en eller flera blommor per stjälk, med dubbla kronblad eller dubbla trumpeter och ibland till och med både och!

Storkronig narciss

Varje stjälk i den storkroniga narcissen producerar en iögonfallande blomma. Blommorna ser ut som påskliljor, men kronan är något längre.

Jonkvill

Denna muntra lilla narciss producerar blomklasar med upp till fem blommor per stjälk. Blommorna är späda och avger också en ljuvlig doft.

Småkronig narciss

Denna roliga narciss har blommor som är väldigt lika påskliljor, men med kortare kronor.

Pingstlilja

Pingstliljan förstår naturens poesi. De små gula trumpeterna med röda kanter och grönt hjärta kontrasterar på ett storartat sätt mot de snövita kronbladen.

Påsklilja

Detta är påskliljan, en av de äldsta Stinzen-växterna. Kontrasten mellan de blekgula kronbladen och den klargula kronan är vacker och iögonfallande. Blomman hänger ner en aning.

Edinburgh-narciss

Denna skönhet kallas även för fjärilsnarciss. Den producerar flera blommor med kronor som omger blomman som en krage. Blommorna är djupt delade och ligger nästan ovanpå kronbladen.

Narcissus tazetta

Om du vill ha massor av blommor är den ymniga narcissus tazetta ett utmärkt val. Dess robusta stjälkar producerar upp till tjugo, för det mesta väldoftande, blommor.

Änglatårar (narcissus triandrus)

Den eleganta änglatåren producerar två eller fler blommor per stjälk. En utmärkande egenskap är att de yttre kronbladen böjer sig graciöst uppåt.

Vild påsklilja

Denna typ av narcisser har stora trumpeter, vilka är lika långa som eller rentav längre än kronbladen.

Plantering

Om du verkligen vill ha dessa fräscha, glada blommor i din trädgård ska du plantera dem på hösten, från september till den första frosten. Narcisser växer i alla typer av jord. Se till att placera dem på en väldränerad plats. För mycket fukt gör att de ruttnar. De lyser helst på en solig plats, men trivs även i halvskugga. Beroende på arten planterar du dem 12–20 centimeter djupt på ett planteringsavstånd på 10–15 centimeter.

Användbar information

  • Narcisser är förvildade lökar. Det innebär att de kommer att bli fler för varje år, utan att du behöver göra något.
  • Den första arten i Nederländerna odlades år 1601. Det var Narcissus ”Campernelle”.
  • Blomningsperioden sträcker sig från februari till slutet av maj, och varje narciss väljer sitt eget blomningstillfälle.
  • Narcisser trivs även i krukor. Se till att det är ordentligt torrt genom att placera krukskärvor i botten av krukan och göra ett hål i botten.
  • Skär bort vissna blommor för att förhindra att de använder energi för att bilda frön. Du bör dock inte ta bort bladen eftersom det är därifrån som löken får sina näringsämnen under nästkommande år.

216847_aangepast.png

216896_aangepast.png

226378_aangepast.png