Perenna blomsterlökar: plantera en gång och njut i många år framöver

Perennernas tillväxtcykel

Blomsterlökar som blommar varje år kallas perenna blomsterlökar. När blomsterlökarna har blommat ska de lämnas ifred i jorden så att bladverket (stjälken och bladen) får tid att vissna och lökarna under jorden kan förbereda sig för nästa växtsäsong. Med andra ord följer de samma tillväxtcykel som perenner. Vissa blir till och med fler eftersom lökarna förökar sig under jorden. Hur roligt är inte det?

Lökvarianter

Det finns så många perenna blomsterlökar att välja mellan, som glada Balkan-anemoner (Anemone blanda), lustiga små vårstjärnor (Chionodoxa), roliga blåklockor (hyacinter) och ymnigt blommande porslinshyacinter (Puschkinia). Bland perenna blomsterlökar som förökar sig återfinns fridfulla snödroppar (Galanthus), färgglada narcisser (Narcissus), blåfärgade blåstjärnor (Scilla) och väldoftande snöklockor (Leucojum vernum).

Plantering

Plantera perenna lökar på hösten om du vill njuta av dem på våren. Var noga med att göra detta före den första frosten. Ge dem en plats bland andra perenner i kantrabatten, i planteringslådor, i gräsmattan, mellan marktäckare och under lövbuskar och -häckar. Om du planterar dem i gräset ska du vänta tills bladverket har blivit gult innan du klipper. Lökarna upptar näring från bladen för att förbereda sig inför det kommande året.

207292_aangepast.jpg 248391_aangepast.jpg

247154_aangepast.jpg

212140_aangepast.jpg