Plantera blomsterlökar – hur gör man det?

Tidpunkt

Blomsterlökar planteras på hösten, från och med så tidigt som i september. Se till att få lökarna i jorden innan den första frosten. Anledningen till att de ska planteras på hösten är att lökarna behöver vinterns kyla för att blomma på våren.

Metod

Planteringen av blomsterlökar sker i flera steg. När du har gjort det en gång kommer du aldrig att glömma det.

  1. Luckra upp jorden med en spade på den plats där du vill plantera blomsterlökarna. Detta gör jorden lättare att arbeta med.
  2. När blomsterlökar inte planteras i en befintlig kantrabatt kan det vara bra att förbättra jorden med organiskt gödningsmedel, t.ex. kompost.
  3. Gräv ett hål med en trädgårdsspade eller lökplanterare och plantera blomsterlökarna med skotten uppåt och rötterna vända nedåt.
  4. Se till att lökarna planteras på ett djup som är tre gånger högre än själva löken. (En påsklilja som är 5 centimeter hög ska därför planteras på ett djup på 15 centimeter.)
  5. Fyll hålet med den jord som du tog bort tidigare och stampa försiktigt på ytan.
  6. Vattna omedelbart efter plantering om jorden inte redan är fuktig. Detta säkerställer att blomsterlökarnas rötter börjar växa direkt.

Det är bra att veta att du i princip inte kan göra fel. Även om du råkar plantera blomsterlökar upp och ned kommer de ändå att hitta vägen upp till ljuset.

221623_aangepast.jpg 221636_aangepast.jpg

Placering

På förpackningen kan du läsa om blomsterlökarna föredrar sol eller skugga. Du kan plantera dem där du önskar och det finns inget rätt eller fel, det handlar om vad du gillar. Läs följande tips om du har svårt att välja:

  • Placera lågväxande lökar som hyacinter framför högre blommande lökar, till exempel tulpaner.
  • Skapa en wow-effekt genom att plantera blomsterlökar i kluster.
  • Om du föredrar en naturlig stil kan du plantera tidigt blommande lökar, till exempel krokusar, snödroppar eller vårstjärnor, i gräset.

225519_aangepast.jpg 243329_aangepast.jpg