Skapa en matta av färg i trädgården med vårstjärnor

En naturlig matta

Vårstjärnan växer vilt i de turkiska bergen där de färgglada blommorna bildar vackra mattor i snön. Det botaniska namnet Chionodoxa hänvisar också till detta – det grekiska ordet ”chiōn” betyder snö och ”doxa” (δόξα) betyder berömmelse eller ära. Denna starka men ännu relativt okända lökväxt förtjänar en plats i rampljuset med sin enastående kraft och uthållighet.

Ostoppbar

Vårstjärnan blommar från februari och framåt, oavsett minusgrader eller snö. Den växer och blommar, trots kylan. De små men imponerande blommorna består av sex kronblad som sitter ihop. Färgen är oftast blå, men de kan även vara rosa eller vita. De dyker upp i stora antal och bildar färgrika mattor i trädgården.

Från en till …

Vårstjärnan blir en naturlig del av trädgården – praktiskt, eller hur? Det sker inte via lökarna utan via fröna från de döda blommorna. Fröna har en elaiosom fäst på sig (ett bihang till fröet). Myror älskar bihangen och tar dem till en plats där de äter upp godbiten. Själva fröerna smakar bittert, så dem lämnar de. Nästa år gror nya vårstjärnor från fröerna som myrorna lämnar efter sig.

Skapa kombinationer

Vårstjärnans blå färg är en vacker kontrast till gula och vita påskliljor och små tidigt blommande röda tulpaner. Vita och rosa vårstjärnor passar bra ihop med gula påskliljor och kungsängsliljor. En plats bredvid lövfällande växter eller buskar är perfekt. Och visste du att den även kan planteras i gräsmattan, precis som krokusar och snödroppar?

Bra att veta om vårstjärnor:

  • Om du vill ha en färgrik matta i trädgården ska du gå på kvantitet. Plantera minst femtio lökar per kvadratmeter.
  • Vårstjärnan växer nästan var som helst och kräver inte mycket – bra dränering, en öppen plats i solen eller halvskugga och lite frost.
  • Lökarna behöver vinterns kyla för att växa, men de är tillräckligt starka för att tåla en torr vår och en varm sommar utan problem.
  • Visste du att vårstjärnan tål salta vindar och därför även trivs på kustnära platser?
  • Blommor stänger sig ofta när det inte finns något solljus. Men vårstjärnans stjärnformade blommor håller sig öppna, även när solen inte lyser.

203677_aangepast.jpg

204992_aangepast.jpg

44933_aangepast.jpg 217081_aangepast.jpg