Slå på stort: plantera sommarblommor

Om du vill njuta av fler blommor i trädgården eller på balkongen i flera månader nästa sommar kan du plantera några sommarlökar. Välj en trevlig vårdag och gör planteringen till en rolig utomhusaktivitet. Det är jättelätt!

Välkända eller mindre kända

När hotet om nattfrost är borta är tiden inne för sommarlökar. Planteringsperioden sträcker sig till slutet av maj. Du kan välja populära dahlior, gladioler (Gladiolus), liljor (Lilium) eller knölbegonior. Du kan även välja mindre kända sorter som Crocosmia (som tidigare kallades Montbretia), fläckig tofslilja (Eucomis), Tigridia eller Liatris. Har du valt den perfekta platsen än? De flesta sommarlökar behöver minst sex timmars sol varje dag för en rik blomning. Kolla därför förpackningen för att se om dina valda lökar föredrar sol eller (halv)skugga. Deras krav på jorden är blygsamma, den behöver bara släppa igenom tillräckligt med vatten.

Perfekt matchning

Lägre växande sorter ska helst planteras längst fram i kantrabatten. Högre växande sorter trivs på skyddade platser, till exempel mot en vägg eller intill en buske. Plantera sorter med liknande färgnyanser tillsammans, eller välj kontrasterande färger. Crocosmia, Dahlia och Liatris fungerar bra tillsammans, liksom liljor med gladioler och kannaliljor. Sommarlökar passar också perfekt med perenner och buskar.

Enkel plantering

  1. Gör hål i marken med en spade, helst en liten. Kolla planteringsavståndet på förpackningen.
  2. Plantera lökarna dubbelt så djupt som de är höga. Undantag från denna regel är dahlior och begonior, som ska planteras mindre djupt (med några centimeter jord ovanpå).
  3. Placera lökarna i jorden med den växande delen (”nosen”) uppåt. För begonior är den konkava sidan toppen. Oroa dig inte om du är osäker. När de har börjat gro växer de uppåt på egen hand.
  4. Fyll hålet med jord och tryck till det försiktigt.
  5. Vattna lökarna.

Du kan plantera lökarna lite närmare varandra om du planterar i en kruka. Se till att det finns ett hål i botten av krukan så att allt överflödigt vatten kan rinna av. Placera några krukskärvor eller lecakulor längst ner i krukan med planteringsjord ovanpå. Följ sedan stegen ovan. Lökarna växer ut på egen hand. De behöver endast vattnas under långa perioder av torka. Bara lite tålamod till. Sedan kan du njuta av de färgglada resultaten!

Intressanta fakta

  • Du kan plantera sommarlökar i krukor först och sedan i öppna rabatter. I händelse av frost ställer du bara in krukan i skjulet.
  • Sommarlökar blommar från juni till november. Dahlia drar det längsta strået i det här avseendet: de blommar från juli fram till den första frosten.
  • Biologiskt sett är vissa sommarlökar faktiskt knölar, t.ex. dahlia. För att hålla det enkelt kallar vi alla för sommarlökar.