Sommarblommor i trädgården

Skön sommar!

Sommaren är den tid på året då vi tillbringar mest tid i trädgården. Soligt väder och positiv energi gör det underbart att vara utomhus under sommarsäsongen. Få ut så mycket som möjligt av din trädgård genom att plantera massor av sommarblommor. Ett härligt ”blombad” i hängmattan!

Sommarlökar

Sommarblommor når sin kulmen under sommarmånaderna. Under denna tid visar de stolt upp sina blommor. Många sommarlökar producerar fantastiska blommor. Dahlian är sommarblommornas drottning tätt följd av andra skönheter som gladiol, kallaväxter, montbretia, rosenstav och lilja.

Dahlia

Dahlian är den av sommarblommorna som på något vis alltid drar till sig mest uppmärksamhet i trädgården. Dessa vackra blommor i alla tänkbara färger har en alldeles särskild charm. Om du tar bort vissna blommor producerar den ännu fler blommor. Den första frosten är det enda som hindrar växten från att blomma vidare.

Biologisk mångfald

När du sätter sommarlökar ser du till att få gott om pollen och nektar i trädgården. Sommarlökar ökar den biologiska mångfalden eftersom bin och fjärilar älskar dem. De bästa sorterna är rosenstav, dahlior med ”öppna hjärtan”, doftlilja och montebria.

Plantering

Sommarlökar och rotknölar ska planteras när frosten är över. Vanligtvis från slutet av april till slutet av maj. Men exakt hur ska du plantera dem?

  • Leta upp en solig plats i trädgården. Sommarlökar producerar flest blommor under solens strålar.
  • Bryt upp och lösgör jorden ordentligt och avlägsna eventuellt ogräs och småsten.
  • Sommarlökar ska planteras på ett djup som motsvarar deras dubbla längd. Endast dahlior och begonior är undantag som ska planteras strax under jordytan.
  • Sänk ner sommarlökarna i vatten i en timme innan du planterar dem, eller ge dem ordentligt med vatten omedelbart efter plantering. Rikligt med vatten ger sommarlökarna en bra förutsättning att växa.

248778_aangepast.jpg 247718_aangepast.jpg

247714_aangepast.jpg 249243_aangepast.jpg