Sommarkänsla med gladioler

Gladioler symboliserar stolthet, styrka och seger. Det är bäst att köpa och plantera lökarna på våren. De börjar blomma före slutet av samma år, och med sina färgexplosioner ger de sommarvibbar till trädgården eller balkongen!

Bred färgpalett

Gladiolernas blommor växer på båda sidorna av stjälkarna. Med färgerna – har du en minut över? – vit, gräddvit, röd, gul, rosa, blå, lila, orange och limegrön. Färgpaletten är mycket varierad. Det finns även några som har flera färger per blomma! Blommorna är fyllda till bristningsgränsen med pollen och nektar. Du kan njuta av dem från juli till oktober.

Stora och små

De flesta av våra trädgårdsgladioler kommer ursprungligen från Sydafrika och är inte särskilt härdiga. Nya sorter dyker upp med jämna mellanrum. Med hundratals olika sorter är den storblommande gruppen den största. Några kan faktiskt bli högre än en meter. Abyssinian gladiolus (Gladiolus callianthus ’Murielae’, synonym: Acidanthera murielae) är en ovanlig storblommande sort med vita stjärnformade blommor som är vinröda i mitten. De ger också en underbar doft. Gladiolus nanus är ett exempel från den småblommande gruppen. Den kallas även för dvärggladiol.

Enkel steg-för-steg-plan

 1. När risken för nattfrost är över kan du sätta igång.
 2. Välj en plats med mycket solsken och väldränerad jord. Gladioler gillar inte våta fötter. Vid behov kan du forma en liten hög (”upphöjd säng”) och plantera knölarna i den. Luckra dock upp jorden i botten och runt omkring i förväg.
 3. Tillsätt kompost eller organiskt gödningsmedel för bästa resultat.
 4. Plantera knölarna ungefär 12 centimeter från varandra och 10 centimeter djupt med den växande spetsen eller ”nosen” vänd uppåt. Fyll hålet med jord och tryck till det försiktigt.
 5. Vattna knölarna efter plantering och invänta resultatet.
 6. När växterna börjar komma fram kan du stödja de högre stjälkarna, så att de inte blåser omkull.
 7. Vattna regelbundet under perioder av torka under växtsäsongen.
 8. Så snart de blommar är det bara att hitta den där sommarkänslan och njuta!

Intressanta fakta

Gladiolen har får sitt namn från sina svärdformade blad. Det här latinska namnet är den diminutiva formen av ”gladius”, som betyder svärd. Blomman kallas även för sabellilja.

Praktiska tips

 • Du kan plantera gladioler i grupper eller placera ut enskilda gladioler bland andra växter i kantrabatten. Du kan sprida knölarna i trädgården och plantera dem där de nu råkar hamna, för ett naturligt resultat.
 • Gladioler passar även bra i krukor. Särskilt de lägre sorterna lämpar sig för detta.
 • Om du siktar på en längre blomningsperiod kan du plantera några knölar i omgångar (t.ex. varannan vecka).