FAQ

Här är en samling vanliga frågor, som andra trädgårdsodlare utan erfarenhet av, eller med avancerad erfarenhet av blomlöksplantering har ställt till oss. Vi hoppas att våra lösningar hjälper dig att uppleva blomlökarnas värld! Hittar du inte svaret på din specifika fråga? Kontakta oss gärna.

Sommarblommande lökar härstammar från subtropiska regioner som Sydafrika och Sydamerika. De gillar varma temperaturer och fuktiga förhållanden och är vanligen inte vinterhärdiga. I allmänhet faller sommarlökarna in i kategorin ömtåliga lökar, som inte perennialiseras i de områden som har frost på vintern.

Temperatur- och fuktförhållanden vid förvaring varierar för varje lökart. För vissa blomlökar är de exakta förvaringsförhållandena kända, medan de exakta förhållandena för andra är okända. Om klimatet är tillräckligt bra för lökarna är det tillrådligt att behålla dem i trädgården och täcka dem väl innan vintern kommer. I många fall blommar plantan bättre efterföljande år, t.ex. Agapanthus, Amaryllis belladonna, krinum, kanna och lilja. Dessutom är det, när de odlas i behållare, normalt bäst att behålla lökarna i krukan och placera den under lämpliga odlings-/förvaringsförhållanden i hemmet eller i ett förvaringsutrymme.

Fyll krukan till en fjärdedel eller en tredjedel med jord, placera växterna på rätt djup (läs planteringsanvisningarna som medföljer lökarna). Fyll på ytterligare jord upp till 2,5 cm under krukans överdel. Det här extra utrymmet längst upp ger utrymme för komposttäckning vid behov samt även för vattning. Växter kan inte överleva i vattendränkt jord. De måste ha bra ”dränering” för att rötterna ska hållas friska. Alla behållare måste ha avrinningshål i botten.

Sommarblommande lökar ska planteras när jordtemperaturen är cirka 13 °C (om de planteras innan den här temperaturen uppnås startar lökarna inte sin aktiva tillväxt, vilket lätt kan leda till att de ruttnar.) Sommarblommande lökar växer på alla ställen där andra växter växer.

I sommarbehållarna kan lökar planteras. Det går även att köpa många plantor som rabatt- eller behållarväxter i trädgårdscenter. Ananasliljor: med sin fantastiska ananasliknande tofs längst upp på en 40 cm hög spira av små grönaktigt vita blommor och en bas av breda gröna blad, är Eucomis bicolor en extraordinär tropisk växt. Plantera ett udda antal lökar i en stor kruka eller tunna för bästa effekt. Växterna blommar i juli och augusti och behåller ett intressant utseende efter blomningen. Placeras i sol eller lätt skugga. Kannor: för blomning utan uppehåll från juli till frost kan du prova kanna med dess utmärkande tropiska lövverk med stora bruna eller gröna blad och gigantiska röda, orangefärgade, rosa eller gula blommor. Kannor växer vilt längs landsvägar i hela Medelhavsområdet – men de tycker att livet i en kruka (eller sommarträdgård) är njutbart även i Amerika! Plantera kannaroten genom att lägga den på sidan på 2,5 cm djup i jorden. Kannor älskar sol och varmt väder. Alla dessa liljor: vilken överraskning! Eleganta odlade liljor älskar att växa i krukor! De flesta blir allra bäst i behållare, ju större desto bättre. Ingen annan blomma är så gudomligt flärdfull och imponerande. För en behållare som är 25 cm bred planterar du tre liljor och placerar dem ungefär tio centimeter under jordytan. De asiatiska liljorna som blommar från tidigt till mitten av sommaren gör bra ifrån sig, liksom orientalerna som blommar senare. Sol eller halvskugga. Afrikas blå lilja: Agapanthus är en lysande blå, blommande växt som finns längs Nilen. Den är definitivt exotisk – definitivt ett måste för en trädgård med behållare! Blommorna hopar sig på 90 cm höga stjälkar som tornar upp sig över en virvel av ljusgröna blad. Passar bäst i en stor behållare (en till tre lökar per behållare). I kallare miljöer ska behållaren skyddas över vintern. Då kommer Agapanthus att blomma ännu mer nästa år. Maximal blomning: midsommar till tidig höst. Sol till halvskugga.