Trädgårdsglädje med blommande lökar

Bra saker kommer i små format. En chokladbit, en kram av din hund eller solens första strålar i vårträdgården. Man skulle nog kunna kalla det senare för trädgårdsglädje. Det är så underbart när naturen vaknar till liv igen efter en mörk och lång vinter. Blomsterlökar hjälper till att ge lite trädgårdsglädje under den tidiga våren.

Från tidiga till sena

Krokusar (Crocus), vintergäck (Erathis) och snödroppar (Galanthus) är de lökar som börjar blomma först på våren. Medan resten av trädgården fortfarande ligger i vila är det de här lökarna som kommer att ge dig den första upplevelsen av trädgårdsglädje. Efter det kommer bland annat påskliljor (Narcissus), tulpaner (Tulipa) och hyacinter (Hyacinthus). Plantera vårblommande lökar på hösten och ha de olika blomningstiderna i åtanke när du köper dem. Vissa lökar blommar redan i februari, medan andra arter, som allium (Allium), sent blommande tulpaner (Tulipa) och stjärnhyacinter (Camassia) blommar ända in i maj. Om du planterar lökar med olika blomningstider kommer de att överraska dig om och om igen under hela våren.

Balans

Självklart kan du plantera lökar av samma sort i en och samma grupp, men för att skapa en trevlig balans kan du överväga att blanda dem med andra arter i trädgården, i en kruka eller en balkonglåda. Med blommor i olika höjder och med olika blomningstider kan du skapa en trevlig balans i trädgården.

Tips

•            Om du är stolt över din trädgård kan du dela med dig av glädjen på sociala medier. Det finns massor med onlinegrupper med människor som, precis som du, får mycket glädje från sina trädgårdar.
•            Det är bevisat: grönska gör dig glad. Så gå ut i trädgården och skapa din egen trädgårdslycka.
•            Gör en lista på hösten över lökar och färger som gör dig glad och gör sedan dina inköp.
•            Kombinera lökarna med ettåriga och tvååriga växter samt perenner för en trevlig balans i trädgården.