Triumftulpanen är årets blomsterlök

Typisk tulpanform

Tulpanen är utan tvekan den mest kända och populära blomsterlöken. Med sina vackra, ljusa färger är de en fröjd för ögat i trädgården. Det finns fler än 8 000 registrerade sorter och nya läggs till varje år.Triumftulpanen har krönts till årets blomsterlök. Blommorna har den typiska tulpanformen som börjar som en kon och förvandlas till en oval efter öppning.

Trumfkort

Triumftulpanen är resultatet av en korsning mellan tidiga och sena enblommiga tulpaner. Förutom dess vackra blommor, som den visar upp i alla möjliga färger i mitten på våren, är dess vackra, robusta stjälkar en stor tillgång. Det gör dem mindre sårbara, så att du kan njuta av dessa tulpaner under en lång tid.De blir 25–50 centimeter höga och har blågröna och ibland gulgröna eller brokiga blad.

Bra att veta

  • Visste du att det också finns yppiga, lätt doftande triumftulpaner? Exempel är tulpanerna ”Brown Sugar” och ”Shirley”.
  • Triumftulpanen tillhör en av de femton tulpangrupperna. Tulpaner grupperas enligt blomningstid och blomform.
  • Nederländerna exporterar totalt 2,5 miljarder tulpanlökar. De 23 största tulpanvarianterna står för 40 % av den totala tulpanproduktionen. Dessa säljs i trädgårdscenter eller används för blomproduktion. Den gula tulpanen ”Strong Gold” tillhör triumftulpangruppen och är överlägset den mest populära.

35651_aangepast.jpg

35864_aangepast.jpg

35904_aangepast.jpg

203502_aangepast.jpg

207267_aangepast.jpg

208272_aangepast.jpg