Plantering av vårens blomlökar

Det är ett faktum: för att få uppleva de härliga blomlökar som blommar på våren – som tulpaner, narcisser, hyacinter, krokusar och andra – måste du plantera dem på hösten.Det är verkligen ett faktum. Det roliga är att ingenting är lättare att odla eller mer färggrant givande än blomlökar. Även den mest okvalificerade trädgårdsodlare kan skapa en spännande och vacker vårträdgård med blomlökar. Vårblommande lökar måste planteras på hösten eftersom de kräver en ihållande ”viloperiod” med kalla temperaturer för att stimulera rotutveckling. Den enda regeln är att vårblommande blomlökar måste planteras före den första frosten. Det är bäst att plantera blomlökar så snart som möjligt efter att du har tagit hem dem. Om du måste förvara dem ska du hålla dem torra och svala – mellan 10–15 grader (°C).

Plantering av lökar

Frestande urval

Förutom tulpaner och narcisser vill du säkert även plantera andra exotiska nederländska blomlökar, t.ex. vårblommande Scilla, Puschkinia , Muscari, Fritillaria, Allium, Camassiaoch Eremurus . Vårblommande blomlökar erbjuder en mängd olika färger, höjder och blomningsperioder. Låt fantasin flöda. Lättodlade lökar gör att du kan koncentrera dig på trädgårdsdesign. Allt du verkligen behöver veta om att planera din trädgård anges på förpackningen eller är tillgängligt från lökleverantören. Vad du behöver veta är: blommans färg, vilka månader den blommar, hur hög den blir, vilken månad den ska planteras och hur djupt den ska planteras.

Här följer några professionella planteringstips

De flesta vårblommande nederländska blomlökar trivs antingen i sol eller delvis sol, men det går bra att plantera dem på nästan alla platser som har bra dränering. Blomlökarna ruttnar i stående vatten, så undvik områden som är benägna att översvämmas, t.ex. nedanför kullar eller under stuprör.

Efter att du har valt plats:

  • Gräv antingen ett dike för rabattplantering eller hål för enskilda blomlökar eller små grupper av blomlökar. För att avgöra hur djupt du ska plantera bör du tänka på blomlökens storlek. Stora blomlökar (5 cm eller mer) planteras vanligen omkring 15 cm djupt. Blomlökar med mindre storlek (2,5 cm) planteras 7–10 cm djupt.

lågväxande lökar som hyacinter för högblommande lökar som tulpaner.

  • Luckra jorden med en kratta för att lufta den och ta bort ogräs och små stenar. Blanda i lite torv för att förbättra jorddräneringen. Placera – tryck inte – lökar ordentligt i jorden med den spetsiga sidan uppåt. Placera stora lökar på 7–20 cm avstånd från varandra och små lökar på 3–7 cm avstånd från varandra. (Om du inte är säker på vilken ände som ska vara uppåt behöver du inte oroa dig. Blomlökar som är felvända brukar komma upp ändå!)

Kluster av tulpaner i trädgården

  • Täck blomlökarna med jord och vattna rikligt om jorden inte är våt än. Tillsätt 5–7 cm kompostmaterial, tallbark går bra, ovanpå trädgårdsrabatten. Det ger extra skydd mot kylan och förhindrar att jorden torkar.

Det är lika enkelt som 1-2-3. Genom att följa de här enkla riktlinjerna kommer din färgglada trädgård att göra grannarna gröna av avund. I grund och botten handlar det om att köpa blomlökarna, sätta dem i jorden och drömma hela vintern om den härliga vår som väntar.

 

Steg 1
Gräv antingen ett dike för rabattplantering eller hål för enskilda blomlökar eller små grupper av blomlökar.

Steg 2
Luckra jorden med en kratta för att lufta den och ta bort ogräs och små stenar. Blanda i lite torv för att förbättra jorddräneringen.

Steg 3
Täck blomlökarna med jord och vattna rikligt om jorden inte är våt än.