Skötsel

Blomlökar är växter som inte kräver mycket skötsel.Många typer av lökar kan till och med lämnas på samma plats i många år.De ökar sitt antal själva genom att producera frön eller genom att spontant producera fler blomlökar.Den här processen kallas förvildning.Efter ett visst antal år kan narcisser, krokusar, vintergäck, sippor , snödroppar, blåstjärnor och pärlhyacinter bilda en obruten matta av växter.

Andra blomlökar som tulpaner och hyacinter blommar ymnigt det första året efter plantering, men producerar färre och färre blommor därefter eftersom deras lökar gradvis blir uttömda. Botaniska tulpanerär dock ett undantag.

Här är några tips för hur du kan njuta av dina blomlökar längre:

  • Under en torr vår ger du senblommande lökar som tulpaner, hyacinter, , prydnadslök och irisar lite vatten då och då. 
  • När blommorna har vissnat klipper du av dem.
  • Klipp inte bort bladen omedelbart. Låt istället bladen och stjälken gulna (vissna) först. Det gör att näringsämnen i bladverket kan matas till löken (om det är en av de sorter som förvildas) så att växten kan återkomma nästa år.
  • Ge blomlökar som förvildas – t.ex. narcisser, krokusar, blåstjärnor, sippor, pärlhyacinter och vintergäck – gödningsmedel efter att de har blommat. Gödsling stimulerar bildandet av blomknoppar under sommarmånaderna.