Lyckliga fjärilar och uppspelta bin

Med allium i trädgården har du en riktig vinnare. Allium är inte bara en fröjd för ögat, utan även för trädgårdens insekter. Faktum är att alliumblommorna är helt fulla av nektar. Allium hjälper naturen genom att locka till sig fjärilarna och bina!

Allium och den biologiska mångfalden

De pyttesmå blommorna som alliumblomman består av är fulla av nektar. Fjärilar och bin älskar den. Fjärilshonorna behöver nektar för att kunna lägga ägg, medan bin kan göra honung av den. Dessutom pollinerar fjärilar och bin blommorna på andra växter de besöker. På så sätt gynnas naturen också. Bin pollinerar en stor del av alla våra fruktträd, bärbuskar och grönsaksplantor. Tack vare dem blir våra jordgubbar, päron och gurkor större och mer smakrika. Vidare är fjärilar och bin nödvändiga för att växter som ljung, salvia och rönn ska kunna fortplanta sig.

Färger och växter

Allium finns i många olika färger: gula, vita, blå och lila. Det råkar vara så att just de här färgerna lockar till sig bin. Plantera olika sorters allium för att göra din trädgård riktigt lockande för bin och fjärilar. Tillsammans med de andra växterna förvandlar allium trädgården till ett paradis för bin och fjärilar.